• Nascholing winter '24

    Leefstijlinterventies en preventie van ziekten

    Samenvatting:

    Dit evenement is een multidisciplinair congres over leefstijlinterventies en preventie van ziekte. Leefstijlinterventies bevatten een reeks keuzes en gewoonten die aanzienlijke invloed kunnen hebben op ons welzijn en kunnen helpen bij het voorkomen van verschillende ziekten. Artsen spelen een cruciale rol bij het voorkomen van ziekten, aangezien zij in de positie zijn om patiënten te beïnvloeden en te begeleiden naar een gezondere leefstijl en vroegtijdige interventies.

     

    Gedurende dit meerdaagse congres zullen verschillende aspecten van leefstijlinterventies en preventie worden besproken. De nieuwste evidence based aanbevelingen met betrekking tot ziektepreventie worden behandeld, waaronder (maar niet beperkt tot) cardiovasculaire-, urogenitale-, musculoskeletale-, metabole- en geestelijke gezondheid.

     

    De rol van adequate zelfzorg bij artsen wordt benadrukt om de functie die we als voorbeeld voor onze patiënten hebben, te onderstrepen. Sociaal-culturele factoren worden in overweging genomen, aangezien verschillende landen verschillende uitdagingen kennen bij het leiden van patiënten naar een gezondere levensstijl.

     

    Opleidingsbehoeften:

    Leefstijlinterventies zijn een reeks bewuste keuzes en gedragingen die individuen kunnen aannemen om hun algehele gezondheid te verbeteren en het risico op ziekte te verminderen. Deze interventies omvatten verschillende aspecten van het leven, waaronder dieet, lichaamsbeweging, stressmanagement, slaap en sociale verbinding.

     

    De voordelen van leefstijl interventies:

    Het voorkomen van ziekten is een cruciaal aspect van het behoud van een goede gezondheid en welzijn. Het draagt niet alleen bij aan een betere kwaliteit van leven, maar speelt ook een belangrijke rol bij het verminderen van de algehele kosten van de gezondheidszorg door:

     

    1. Lagere Gezondheidsuitgaven: Als minder mensen ziek worden, is er minder behoefte aan medische behandeling, wat op zijn beurt de kosten van de gezondheidszorg verlaagt.
    2. Voorkomen van chronische aandoeningen: Het voorkomen van ziekten zoals diabetes, hartziekten en bepaalde vormen van kanker door leefstijlveranderingen kan aanzienlijke bedragen besparen die anders zouden worden besteed aan lange termijn behandelingen en medicijnen.
    3. Vermindering van Spoedzorg: Ziektepreventie kan het aantal bezoeken aan de spoedeisende hulp verminderen, die vaak duur zijn en vaak worden gebruikt voor aandoeningen die voorkomen hadden kunnen worden.
    4. Vermindering van Ziekenhuisopnames: Het voorkomen van ernstige ziekten en complicaties kan de noodzaak van langdurige ziekenhuisopnames verminderen, wat zowel voor patiënten als voor gezondheidssystemen kostbaar is.
    5. Beperking van medicijnkosten: Het voorkomen van ziekten kan leiden tot minder voorgeschreven medicijnen en dus minder uitgaven aan medicijnen.

     

    Tijdens dit congres komen verschillende behoeften van praktiserende artsen aan bod:

    1. State of the art evidence met betrekking tot verschillende aspecten van leefstijlinterventies en ziektepreventie.
    2. Praktische vaardigheden bij de implementatie van leefstijlinterventies aan de algemene populatie en specifieke groepen patiënten.
    3. Organisatorische vaardigheden om preventie te bevorderen in verschillende socio-culturele contexten.
    4. Hoe het voorbeeld te geven als arts door een gezonde leefstijl aan te nemen of te behouden binnen een veeleisende werkomgeving.

     

    Verwachte educatieve resultaten:

    Na het bijwonen van het evenement zullen deelnemers:

    1. Wetenschappelijke kennis hebben opgedaan met betrekking tot leefstijlinterventies en preventie van ziekten die hen zullen helpen in hun professionele en persoonlijke leven.
    2. Praktische vaardigheden hebben opgedaan bij het implementeren van leefstijlinterventies aan de algemene populatie en specifieke groepen patiënten.
    3. Organisatorische vaardigheden hebben ontwikkeld om preventie te bevorderen in verschillende socio-culturele contexten.
    4. Praktische vaardigheden hebben verworven in hoe ze het voorbeeld kunnen geven als arts door een gezonde leefstijl aan te nemen of te behouden binnen een veeleisende werkomgeving.

     

    Algemene leerdoelen zijn:

    • Kennis over leefstijlfactoren in relatie tot cardiovasculair risico vergroten
    • Kennis over leefstijlfactoren in relatie tot urologische ziektebeelden vergroten
    • Kennis over het effect van leefstijlinterventies in relatie tot andere behandelinterventies bij obesitas vergroten
    • Kennis over pijn, pijnbeleving, analgetica en de invloed van leefstijlfactoren hierbij vergroten
    • Kennis over digitale middelen om samenwerking tussen de 1e en 2e lijn in de gezondheidszorg te vergroten
    • Kennis over duurzaamheid in relatie tot de gezondheidszorg te vergroten
    • Kennis over (psychische-)ziekte onder zorgprofessionals en hun ziektegedrag te vergroten
    • Kennis over expeditie geneeskunde vergroten
    • In relatie tot al deze onderwerpen wordt middels interactieve leermiddelen en praktische oefeningen niet alleen de kennis maar ook de relevante vaardigheden die bij deze onderwerpen horen vergroot.

     

     

     

    Congresfee: €2.950

    Locatie: Kilifi, Kenia

WhatsApp